“Anđelika” ponovo među Srbima


Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” prvi put će na srpskom jeziku objaviti svih 13 knjiga popularnog serijala “Anđelika” An i Serža Golona, jednom od najčitanijih istorijskih romansi svih vremena. Iz štampe je upravo izašla prva knjiga – “Anđelika, Markiza od anđela”.

Kada se krajem 1960-ih pojavila prva knjiga serijala “Anđelika” An i Serža Golona u tvrdom, prljavo roze povezu u izdanju riječkog “Otokara Keršovanija” cela tadašnja Jugoslavija poludela je za ovom istorijskom romansom smeštenom u vreme Luja XIV i njenom glavnoj junakinjom.

Od tada do danas, i pored brojnih manje ili malo više uspešnih kopija, “Anđelika” je jedna od najčitanijih istorijskih romansi svih vremena. Ona je i u Srbiji i dalje jedan od najtraženijih serijala u bibliotekama kome se vraćaju stare čitateljke i koji traže i mlađe, zaintrigirane “magijom” ove priče o Anđeliki od Sansea, grofici Pejrak, markizi anđela.

Prema rečima vlasnika “Čarobne knjige”, Borislava Pantića, bile su potrebne dve-tri godine da se sa sada već vremešnom An Golon postigne dogovor o objavljivanju “Anđelike” i to integralnog teksta koji je odobrila sama autorka, pa čak i u “baroknom” izdanju koje je takođe ona odobrila.

To znači da će oni koji se budu vratili “Anđeliki” naići na drugačiji tekst – jer su urednici u prošlosti prekrajali romane ignorišući autorku – dok će oni koji je prvi put budu čitali uživati u originalu.

Serijal “Anđelika” je priča o burnom životu naslovne junakinje, njenim ljubavima, “vladavini” kako pariskim podzemljem tako i dvorom (i srcem) kralja Luja XIV, njenim avanturama na Mediteranu, odlasku u Novi svet, sve potkovano dobro proučenim istorijskim činjenicama što čitaocima, čitateljkama pre svega, pruža detaljnu, uzbudljivu i zanimljivu istoriju Francuske 17. veka ali i Kanade.

ČITAJTE  Novi roman autora bestselera "Račun"

Pantić obećava da čitateljke neće morati previše dugo da čekaju na nove nastavke avantura “Anđelike”, odnosno da se drugi tom “Put u Versaj” može očekivati već za Sajam knjiga u oktobru a da će se “Čarobna knjiga” truditi da novi nastavak objavi na svaka tri-četiri meseca.

Izvor: Blic