U okviru turneje povodom američkog izdanja svog romana “Tesla, portret među maskama” srpski pisac Vladimir Pištalo bio je gost Hariman instituta Kolumbija univerziteta u Njujorku.

Vodeći američki univerzitet, na kome gostuju predsednici država, vlada i ugledni međunarodni umetnici, koji se kao i grad Njujork tradicionalno smatraju ” kapijom Amerike”, bio je domaćin Pištalu u petak, 6.marta, saopštio je srpski izdavač romana Agora.

Tim povodom Pištalo je dao intervju Svetskom servisu bostonskog WGBH radija sa 330 stanica u Americi i Kanadi. U tom kulturnom događaju su učestvovali dr Rajka Gorup, dr Aleksandar Bošković sa Kolumbija univerziteta i Drenka Vilen, urednica koja je predstavila Gabrijela Garsiju Markesa američkoj publici.

Promocijom na Kolumbija institutu nastavljena je turneja Pištala povodom američkog izdanja romana “Tesla, portret među maskama” (“Tesla, A Portrait With Masks”) koji su preveli Bogdan Rakić i Džon Džefris a objavio Graywold Press, jedan od najpoznatijih američkih izdavača.

Roman je objavljen 6. januara i za manje od dva meseca prvo izdanje je rasprodato. Roman je i u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh, nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već šest godina jedna je od najprodavanijih knjiga u Srbiji, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Objavljena je i zvučna knjiga koju je pročitao glumac Petar Božović. Američko izdanje romana o Tesli promovisano je do sada u Bostonu, Čikagu, Pitersborou, Njujorku i Pitersborou, a u tokom marta planirane su dve promocije u Vašingtonu.

Američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika.

Izvor: Tanjug

Comments

comments

Related Posts