Pod sloganom „Knjige koje će večito šumeti sa vaših polica” izdavačka kuća „Agora” se spema da na predstojećem Beogradskom sajmu knjiga predstavi tridesetak novih naslova, a u međuvremenu su obnovljena i nova izdanja knjiga nobelovke Alis Manro, kao i roman Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“, koji ove godine uspešno osvaja i američke čitaoce.

Izdavački koncept „Agore” se temelji na podrazumevanju veoma visokih estetskih kriterijuma kada je u pitanju domaća i prevedena beletristika, tako da šezdesetak nagrada krasi preko 300 naslova koliko ih je ova kuća objavila za 13 godina svoga postojanja.

Pre Nobelove nagrade, naši čitaoci su imali prilike da se druže sa delima Doris Lesing i Alis Manro, ali i sa delima niza drugih najvrednijih savremenih svetskih i srpskih pisaca.

Temeljne Agorine biblioteke „Agora” i „Kalendar” donose čitaocima nova dela svetske i srpske proze, dok edicije „Ogledalo”, „Pogled preko svega”, „Forma”, i „Nova satira” nastavljaju svoju tihu misiju u našoj kulturi. Biblioteka „Zdrav život” je novo izdavačko polje u koje Agora ulazi u ovoj godini.

U biblioteci „Agora” koja donosi nepoznate svetove savremene svetske proze, ponajčešće prvi put na srpskom jeziku štampana su dela nobelovke Alis Manro; Argentinki Samante Šveblin i Luise Valensuele i Meksikanca Alberta Ruja Sančeza, koji spadaju u najznačajnije pisce savremene latinoameričke književnosti; Dušana Mitane, naznačajnijeg živog slovačkog pisca; Lidije Dimkovske i Duška Rodeva, najznačajnijih pisaca savremene makedonske književnosti; Džojs Kerol Outs, jedne od najznačajnijih američkih spisateljica, kao i klasik Ralfa Elisona „Nevidljivi čovek”, jedan od najznačajnijih romana američke književnosti.

Posebno preporučujemo zbirke priča Alis Manro „Pogled sa edinburške stene” i „Ples srećnih senki” u kojima se proza Alis Manro iznova potvrđuje kao sam vrh svetske literature.

Kada je u pitanju latinoamerička književnost, čitaoci će moći da se upoznaju sa kratkim pričama Samante Šveblin, koja je, prema rečima Branka Anđića, „najoriginalniji i najjači glas savremenog mladog pripovedaštva ne samo Argentine nego možda i čitave Latinske Amerike”. „Roman noar s Argentincima” Luise Valensuele predstavlja horor priču o diktaturi tokom Prljavog rata koja je oslikana kroz metaforu sadomazohizma. Ljubitelji književnosti Alberta Ruja Sančeza imaće prilike da pročitaju njegov roman „Ruka vatre” u kojima on istražuje najdublje ponore ljudskih želja.

Dušan Mitana je poznat kod nas zahvaljujući „Agori” koja je sada objavila knjigu „Moje rodno groblje”, što je njegova treća knjiga u „Agori“.

Makedonska književnost je i u svetu poslednjih godina prepoznata kao značajna, a „Agora” je ove godine objavila dva romana – „U očekivanju Nobelove nagrade” Duška Rodeva i „Rezervni život” Lidije Dimkovske koji je ovenčan Nagradom Evropske unije za književnost u 2013. godini. S obzirom na to je radnja oba romana smeštena u bivšu Jugoslaviju, ove knjige će lako naći put do srca srpskih čitalaca.

Kada je u pitanju američka književnost, Agora nastavlja sa objavljivanjem dela njenih najznačajnijih predstavnika. „Mili tata” Džojs Kerol Outs bavi se jednim od najosetljivijih tema današnjice – zlostavljanjem dece. „Nevidljivi čovek” Ralfa Elisona je jedan od najznačajnijih romana 20. veka, sa rasnom temom.

U ediciji „Kalendar” koja donosi prozne knjige savremenih srpskih pisaca do sada je izašlo oko 80 naslova od kojih su mnogi ovenčani svim domaćim književnim nagradama koje se dodeljuju za prozu.

Ove godine je izašlo čak 8 naslova. Knjige Milisava Savića, Mirka Demića, Petra Miloševića, Đorđa Pisareva, a posebno Ota Horvata, već su izazvale značajnu pažnju javnosti, a upravo za Beogradski sajam pojavljuje se dugoočekivani novi roman Miodraga Kajteza „Izložba“, kao i ponovljeno izdanje njegovog kultnog romana „Porno vežbe“.

Nove knjige Milisava Savića „Mali glosar kreativnog pisanja” i „La sans pareille: ljubavni roman s dodacima”, kao i zbirka pripovedaka Mirka Demića „Ataka na Itaku” i roman Đorđa Pisareva „I noć se uvukla u njegovo srce” mogu biti uvrštene među najznačajnija dela srpske postmoderne proze. Roman „Sabo je stao” Ota Horvata je jedna od najzapaženijih knjiga u srpskoj i široj javnosti. Za samo godinu dana, doživeo je već tri izdanja. Bio je uvršten u najuži izbor za Ninovu nagradu, a dobitnik je nagrada „Biljana Jovanović” i „Mirko Kovač”. „Mi же Sentandrejci” Petra Miloševića je „porodični rikverc-roman” o sudbini sentandrejskih Srba.

U bibloteci „Pogled preko svega” u kojoj se štampaju celokupni opusi najznačajnijih pisaca iz srpske i svetske literature, kao i antologijski uvidi u pojedine književnosti, ove godine su objavljeni: „101 lice fantastike” Ilije Bakića, svojevrsna kompilacija tekstova Ilije Bakića o piscima iz žanra naučne fantastike, i „Književni Novi Sad – Jakov Ignjatović, Žarko Vasiljević, Aleksandar Tišma” Draška Ređepa, knjiga eseja o tri novosadska pisca.

Biblioteka „Ogledalo” već nekoliko godina neguje ono što definitivno nestaje iz srpskog izdavaštva na početku 21.veka – recepciju i vrednovanje savremene srpske književnosti. Ove godine su izašla dva nova naslova. „Dnevnik čitaoca” Milana R. Simića bavi se savremenom svetskom prozom, a „Telegrami i molitve” Tanje Kragujević domaćom poezijom.

U biblioteci „Forma” objavljuju se knjige posvećene nekim od globalnih fenomena. Ove godine Agora je objavila umetničku monografiju Svetlane Rakić „Umetnost i stvarnost: srpskim očima” o savremenim srpskim slikarima.

Biblioteka „Agorin krimi roman”ove godine je obogaćena knjigom mađarskog pisca P. Hovarda „Prljavi kapetan Fred”, jednim od najpopularnijih mađarskih romana svih vremena u prevodu našeg istaknutog pisca Petra Miloševića.

Biblioteka „Nova satira” takođe je dobila jedan nov naslov. Naime, radi se o antologiji koju je sastavio Slobodan Simić „Odjeci u provaliji: Antologija erskog aforizma”.

Nova biblioteka „Zdrav život”, rezervisana za knjige posvećene zdravlju, dobila je i prvi naslov: „Hronologija hrono uspeha”Lane Strajnić, koji je neka vrsta dnevnika lične hrono ishrane.

Comments

comments

Related Posts