Agata Kristi stiže u Kontrast


Izdavačka kuća Kontrast najavila je da će u 2023. godini krenuti sa objavljivanjem dela Agate Kristi. Uskoro u Kontrastovom izdanju možete očekivati sledeće naslove najobjavljivanije autorke svih vremena:

Tajanstveni događaj u Stajlsu (1916) je prvi roman slavne spisateljice, napisan po nagovoru Agatine sestre Medž, koji je isprva bio odbijen od šest izdavača. Napisan je, kako legenda kaže,  kao rezultat opklade da autorka, koja nikada ranije nije napisala knjigu, neće moći da sastavi detektivski roman u kojem čitalac ne bi mogao da otkrije ubicu, iako ima uvid u sve tragove kao i detektiv. Priča romana počinje povratkom ranjenog Hastingsa sa fronta u Englesku i njegovim boravkom tokom izlečenja na imanju kod svog prijatelja Džona Kavendiša. I pored idiličnog okruženja, Hastings shvata da nešto nije u redu. Nakon slučaja trovanja u porodici, Herkul Poaro je pozvan da istraži slučaj.

Ubistvo na terenu za golf (1923) Herkula Poaroa odvodi u Francusku, gde stiže kasno da bi spasio svog klijenta. Pronalazi njegovo telo nasilnički izbodeno na terenu za golf. Telo je pokriveno kaputom sina ubijenog, a u džepu je ostalo ljubavno pismo za koje Poaro ima da odgonetne kome je bilo namenjeno. Detektivska istraga dobija novi tok kada bude otkriven još jedan, identičan slučaj ubistva. U ovom romanu Agata ne krije svoju sklonost ka francuskom stilu ali ni uticaj koji je primila od francuskih autora kriminalističkih priča, prvenstveno od Gastona Lerua, autora Fantoma u operi.

Ubistvo po abecedi  (1936) je roman koji uvodi ideju serijskog ubice i njegove psihološke motivacije. Poaro čeka na grešku ubice koji pronalazi žrtve prema abecednom redu i postaje sve sigurniji u svoje “podvige”. Kažu da, kada je Agata Kristi pisala ovu priču, termin “serijski ubica” još nije ni postojao.

Velika četvorka (1927) je roman nastao iz preuređene zbirke kratkih priča. Ova intriga uvodi Herkula Poaroa u svet međunarodne špijunaže. Na pragu Poaroove sobe pojavljuje se nezvani gost, od glave do pete prekriven prašinom, na momenat ga je gledao, onda se zaljuljao i pao. Ko je on? I šta znači četvorka naškrabana na parčetu papira?

Pročitajte i ovo: Agata Kristi je želela da “ubije” Herkula Poaroa