U utorak, 13. juna sa početkom u 19 časova u KC Gradu (Braće Krsmanovića 4) biće održana tribina pod nazivom Šta se desilo sa kultnim knjižarama u Beogradu?

Sećate li se knjižare „Plato“? Da li primećujete knjižaru „Geca Kon“ pored koje gotovo svakodnevno prolazite u centru Beograda? Šta se desilo sa „Stubovima Kulture“?

U trećem po redu razgovoru u okviru književnog ciklusa „Predgovor“ razgovaramo na temu kultnih knjižara u Beogradu. Zajedno sa našim sagovornicima pokušaćemo da saznamo gde su nestale, koji status su ranije uživale i šta je uopšte značio „kultni“ status ovakvih institucija kulture ranije, a šta danas. U doba neoliberalnih kulturnih politka i masovne konzumacije, suočeni smo sa odumiranjem knjižara koje bivaju zamenjene velikim prodajnim lancima.
Naše sagovornike pitaćemo kakve posledice takav trend ostavlja na čitalačko telo i kulturnu mapu Beograda i da li je išta kultnog ostalo od zaostavštine ovih institucija.

Učesnici tribine će biti Snežana Ranković (knjižara Zlatno runo) i Gojko Božović (Arhipelag), dok će moderator biti Filip Šakan.

Comments

comments

Related Posts