Predstavljanje knjige eseja “Potemkinovi potomci” Milana Vlajčića


Predstavljanje knjige eseja Potemkinovi potomci Milana Vlajčića (Gradac, 2016), biće održano 25. maja, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Govore: prof. dr Aleksandar Ilić, prof. dr Obrad Savić i Milan Vlajčić.

Potemkinovi potomci Milana Vlajčića knjiga je ogleda i komentara, nastajalih u periodu od 2014. do 2016. godine, i svojevrsni je nastavak prethodne knjige ovog autora Pogled iz ogledala. Ona daje dijagnozu prilika i neprilika na srpskoj kulturnoj sceni. Prvi deo knjige čine eseji posvećeni, između ostalih, Nikiti Mihalkovu, Leonardu Koenu, Mileni Dravić, Ljubi Popoviću, erosu i mukama čitanja, knjigama za plažu i dr. Pomenuti eseji ispisivani su na portalu „Novinarstvo sa potpisom“. U drugom delu knjige, autor se pozabavio kraćim komentarima („haiku-komentari“), datim iz „kontre“, na pojedine događaje i fenomene koji se tiču našeg savremenog društva.

Milan Vlajčić, novinar, književnik, književni i filmski kritičar, uređivao je kulturne rubrike Studenta (1960-62) i Mladosti (19664-70), književne listove i časopise Vidici, Gledišta  i Književni glasnik. Od l970. godine, kao novinar  i urednik dnevnog lista Politika, pisao je i pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od l985-2004. godine bio je stalni filmski kritičar tog lista. Od 2004. stalni je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista Blic. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada za doprinos kulturi i kritiku među kojima su: „Dušan – Duda Timotijević“ (l984), „Milan Bogdanović“ (1981), „Zlatno pero“(1988), Zlatni beočug grada Beograda (2000), Fondacije „Tanja Petrović“ (2014) i dr. Objavio je veliki broj predgovora, pogovora i monografija.


PROČITAJTE I OVO:  Održana promocija knjige Rajka Grlića