10 knjiga koje su najčešće adaptirane za veliko platno


Adaptacija knjiga za veliko platno nije novi koncept. Ova ideja je počela da se primenjuje još za vreme Tomasa Edisona. Iako postoji na hiljade filmova koji su inspirisani knjigama neke od njih su mnogo češće bile inspiracija filmskim stvaraocima.

Ovo je deset knjiga koje su doživele najveći broj adaptacija:

I ne osta nijedan (Deset malih crnaca), Agata Kristi (10+)

Nešto više od deset filmova ne izgleda kao impresivna brojka, ali nisu uračunate brojne televizijske serije. Knjiga I ne osta nijedan nije samo doživela veliki broj adaptacija, nego je docnije poslužila kao inspiracija za čitav horor podžanr u kome je grupa ljudi na nekom izolovanom mestu dok je ubica među njima. Da nije bilo ovog dela Agate Kristi možda nikada ne bi bio snimljen ni film Osmi putnik.

Alisa u Zemlji čuda, Luis Kerol (20+)

Iako je mnogima prva asocijacija Diznijev crtać ili igrana adaptacija koju je režirao Tim Barton, jedna od omiljenih knjiga imala je mnogo života na velikom platnu.

Gordost i predrasude, Džejn Ostin (28)

Engleska književnica je gotovo izmislila kostimirane drame. Gordost i predrasude adaptirane su gotovo trideset puta, sa zombijima ili bez njih.

Tri musketara, Aleksandar Dima (29)

Uz roman Grof Monte Kristo, avantura o musketarima u službi Luja XIII oduvek je bila zanimljiva kako za filmsku publiku tako i za stvaraoce.

Hamlet, Vilijam Šekspir (31+)

Preko trideset puta je ekranizovana priča o poludelom danskom kraljeviću. Nekada je modernizovana, a nekada je oživela kao crtana verzija sa lavovima.

Frankenštajn ili moderni Prometej, Meri Šeli (37+)

Knjiga koju mnogi nazivaju prvim modernim romanom naučne fantastike ekranizovana je gotovo četrdeset puta.

Šerlok Holms, Artur Konan Dojl (44+)

Čuveni detektiv izašao iz pera dokonog lekara bez pacijenata jednom prilikom se našao i u čuvenoj Ginisovoj knjizi rekorda kao junak koji je doživeo najviše adaptacija.

Božićna bajka, Čarls Dikens (49+)

Danas je nemoguće provesti novogodišnje i božićne praznike bez društva tri duha i namćorastog cicije Skrudža.

Jadnici, Viktor Igo (50+)

Srceparajuća priča o revoluciji, ljubavi i potrazi za oprostom adaptirana je preko pedeset puta.

Drakula, Brem Stoker (62+)

Adaptacije priče o grofu vazda željnom krvi su pravljene, prepravljane, animirane, ponovo izmišljane i ponovo zamišljane. Najbolje priče nikad ne umiru.

Piše: Milan Aranđelović